سئو ؛ بهینه سازی و طراحی سایت

ساخت وبلاگ

 

طراح وب بودن گاهی می‌تواند حس شرکت در یک ورزش قدرتی را به شما منتقل کند. برخی از طراحان وب حتی وقت سر خاراندن هم ندارند و برخی دیگر منتظر هستند تا پروژه‌ای به آن‌ها واگذار شود. وضعیت مالی این افراد نیز می‌تواند پستی‌وبلندی‌های زیادی داشته باشد.

فشار دیگری که به طراحان وارد می‌شود از سوی مشتریان است. علاوه بر این، از یک طراح انتظار می‌رود تا خود را با آخرین ترندهای روز همراه کند و تازه‌ترین تکنیک‌ها را یاد بگیرید.

 

اگر هرکدام از این ۵ مورد گفته‌شده را در خود می‌بینید، باید سریعاً آن را کنار بگذارید.

۱- تلاش مضاعف برای یادگرفتن همه‌چیز را متوقف کنید

ادامه تحصیل و آموزش یکی از کلیدهای موفقیت بلندمدت است؛ اما گاهی ما فشاری مضاعف را بر خودمان تحمیل می‌کنیم تا هر مهارت جدید بی‌ارزشی را یاد بگیریم. مطالعه در مورد آخرین و بزرگ‌ترین ترندهای روز طراحی وب و خطور این فکر به ذهن ما که «من از بقیه جامانده‌ام» بسیار آسان است؛ اما حقیقت این است که بسیاری از چیزهایی که امروز می‌خوانیم احتمالاً در آینده به کارمان نمی‌آیند. ازنظر تئوریک، شما ممکن است بخش زیادی از زمان باارزش خود را صرف غرق شدن در علم کنید اما بعدها متوجه شوید که مسیر اشتباهی را در پیش‌گرفته‌ بودید.

به‌جای این کار در هنگام انتخاب مهارت‌های جدید برای یادگیری گزینشی عمل کنید. به این موضوع فکر کنید که مهارت تازه تا چه اندازه به کاری که اکنون انجام می‌دهید مرتبط است و می‌تواند باعث ارتقای آن شود؟ آیا این مهارت شما را قادر خواهد ساخت اثربخشی فعالیت خود را افزایش دهید؟ آیا مزیت مالی بیشتری برای شما به همراه دارد؟

بسیاری از طراحان زمان زیادی در اختیار ندارند تا آن را به یادگیری اختصاص دهند. به همین خاطر باید زمان محدود خود را به یادگیری مهارت‌هایی اختصاص دهند که اطمینان دارند برایشان مفید فایده خواهد بود. شما نباید اسیر جو شوید و تمرکز خود را محدود کنید.

 

تلاش مضاعف برای یادگرفتن همه‌چیز را متوقف کنید

۲- خودتان را با سایر طراحان مقایسه نکنید

طراحان جوان معمولاً دچار این اشتباه می‌شوند و روند فعالیت و کارهای خود را دائماً با نمونه کارهای سایر طراحان مقایسه می‌کنند. این طراحان تازه‌کار نمونه‌های موفق دیگران را می‌بینند و آرزو می‌کنند که این دستاوردهای موفق و چشمگیر از آن آن‌ها بود. این کار کاملاً اشتباه است و اوضاع روحی شما را بر هم می‌زند.

مشکلی وجود ندارد که ببینید سایر طراحان چطور کار می‌کنند؛ اما نباید خودتان را با آن‌ها مقایسه کنید. به‌عبارت‌دیگر، از کارها و موفقیت‌ آن‌ها برای پایین کشیدن خودتان استفاده نکنید. هر طراح وب سبک، مجموعه مهارتی و راه مخصوص خودش را دارد. از کارهای دیگران الهام بگیرید؛ اما تصورش را هم نکنید که شما حتماً باید مثل آن‌ها باشید. فقط باید سعی کنید بهترین نسخه از خودتان شوید.

 

خودتان را با سایر طراحان مقایسه نکنید

۳- خودتان را ارزان نفروشید

وقتی دست از مقایسه خودتان با سایر طراحان برداشتید، بهتر می‌توانید خود واقعی‌تان را درک کنید. در عوض می‌توانید روی این موضوع تمرکز کنید که آیا آن‌گونه که سزاوارش هستید در ازای انجام پروژه‌ها دستمزد دریافت می‌کنید یا خیر.

بسیاری از طراحان بااستعداد در اغلب مواقع ترجیح می‌دهند به سراغ پروژه‌های کوچک با پرداخت کم بروند. بخشی از این موضوع ممکن است از نبود اعتمادبه‌نفس سرچشمه بگیرد. درواقع ما قبول کردن پروژه‌های بزرگی که به سراغمان می‌آیند هراس داریم.

اما کسب‌وکار شما باید به‌مرورزمان رشد پیدا کند. هرقدر در شغلتان پیشرفت می‌کنید و تجربه می‌اندوزید، می‌توانید در قبال کاری که انجام می‌دهید پول بیشتری هم طلب کنید. همچنین در این برهه می‌توانید در انتخاب کسانی که با آن‌ها کار می‌کنید گزینشی عمل کنید. این مورد از بزرگ‌ترین مزیت‌های یک طراح وب باتجربه بودن است.

هرقدر که بیشتر به‌پیش می‌روید، درمی‌یابید توانایی انجام کارهای بیشتری را دارید. راکد نباشید و انجام پروژه‌هایی را بر عهده بگیرید که منعکس‌کننده رشد شما هستند.

 

خودتان را ارزان نفروشید

۴- بار سنگین انجام همه کارها را به دوش نکشید

همه ما دارای نقاط قوت، ضعف و ترجیحات مختص به خودمان هستیم؛ اما گاهی اوقات پیش می‌آید که از کارهایی که به ما محول شده‌اند متنفریم یا در انجام آن‌ها اصلاً خوب نیستیم. این موضوع بیشتر برای فریلنسرها که به‌صورت مجازی مسئول تمام بخش‌های کسب‌وکار خود هستند صدق می‌کند.

اگر بخواهید بار سنگین مسئولیت همه کارها را خودتان به دوش بکشید، این موضوع ممکن است به فرسودگی خودتان منجر شود و حتی بدتر این کار می‌تواند شما را از انجام کارها و فعالیت‌هایی که دوستشان دارید هم دور کند.

فرصت‌های زیادی وجود دارد و می‌توانید به کمک آن‌ها خودتان را از شر برخی از این وظایف وحشتناک نجات دهید. برای مثال می‌توانید برای انجام بخشی از کار طراحی که فرصتی برای آن ندارید یک طراح دیگر را استخدام کنید؛ یا حتی می‌توانید برای مدیریت مسائل مالی یک حسابدار را به استخدام دربیاورید. روش دیگر این است که برای جلوگیری از مواجه‌شدن با برخی موارد خاص، تغییراتی را در کسب‌وکار خود ایجاد کنید و تمرکز آن را به سمت مشخصی تغییر دهید.

شما لازم نیست که بسته کاملی از همه مهارت‌ها باشید. روی همان مهارتی که در آن بهترین هستید تمرکز کنید و هر موقع که نیاز داشتید از دیگران کمک بگیرید.

 

بار سنگین انجام همه کارها را به دوش نکشید

۵- مشتریان «سخت» را از فهرست خود خط بزنید

آیا تاکنون با مشتریانی کارکرده‌اید که بخش کوچکی از درآمد شما را تشکیل می‌دهند، اما بخش زیادی از زمانتان را می‌گیرند؟ این مشتریان ممکن است برای هر مورد کوچکی بلافاصله تلفن را بردارند و با شما تماس بگیرند. این افراد همیشه با مشکل مواجه‌اند و هرکدام از این مشکلات از مشکل قبلی نگران‌کننده‌تر است.

برای چنین مواقعی یک ‌ضرب‌المثل معروف قدیمی وجود دارد که می‌گوید: «چرخی که جیرجیر می‌کند، روغن‌کاری می‌خواهد». درواقع بسیاری از طراحان وقت خود را در اختیار این افراد قرار می‌دهند و منفعت خاصی نیز نمی‌برند. این موضوع همان مشکلی را پیش می‌آورد که در ابتدای مطلب تحت عنوان بهره‌وری معکوس به آن اشاره کردیم.

متأسفانه ما نمی‌توانیم از مشتریانمان فرار کرده و خودمان را از چشم آن‌ها پنهان کنیم. انجام این کار بسیار غیرحرفه‌ای است و پیشنهاد نمی‌شود؛ اما می‌توانیم تصمیم بگیریم که فوراً به سؤالات آن‌ها پاسخ ندهیم و برای رابطه همکاری‌مان حدومرزهایی را تعیین کنیم. اگر این روش کارساز نبود، می‌توانید برای هر تماس تلفنی مبلغی را از شخص طلب کنید. راهکار آخر در روابط همکاری بد این است که در صورت امکان ارتباط خود را قطع کنید.

تلاش برای همراهی کردن با چنین مشتریانی به این معنی است که ما چشم خود را روی سایر مشتریان که بیشترین سود را برای ما دارند می‌بندیم. هرچند که کمک کردن در مواقعی که می‌توانیم عملی پسندیده است، اما همواره محدودیت برای این کار وجود دارد.

 

مشتریان «سخت» را از فهرست خود خط بزنید

احساس آزادی و کارآمدی

وقتی فهرستی از همه موارد کوچکی که باعث حواس‌پرتی ما می‌شوند یا غیرمفید هستند تهیه می‌کنیم، این فهرست بلند بالایی که به دست می‌آید متعجبمان می‌کند. خبر خوب این است که می‌توانیم حداقل بخشی از این عادت‌ها را تغییر دهیم.

همه مواردی که در بالا گفته شد موقعیت‌هایی هستند که ممکن است برای هرکدام از ما رخ دهد، اما برای یادگیری و شناسایی آن‌ها می‌توانیم این رفتارها را از زندگی روزمره خود حذف کنیم. درنتیجه این کار شما احساس استرس کمتر و بهره‌وری بیشتری خواهید داشت.

به نظر شما چه موارد دیگری باعث کاهش بهره‌وری طراحان وب می‌شود؟ دانسته‌های خود را در بخش نظرات با ما و سایر خوانندگان مجله آموزشی هاست ایران به اشتراک بگذارید.

سئو ؛ بهینه سازی و طراحی سایت...
ما را در سایت سئو ؛ بهینه سازی و طراحی سایت دنبال می کنید

برچسب : نکاتی برای طراحان, نویسنده : پوریا بازدید : 263 تاريخ : دوشنبه 20 آبان 1398 ساعت: 17:30

با حفظ داستان‌سرایی در قلب تجربه کاربری، طراحان می‌توانند تجربیات دیجیتالی بیشتری را ایجاد کنند. زمانی افرادی قبل از ما زندگی می کردند، که در دیواره‌ای غار نجوا می‌کردند، در اطراف آتش دیده می‌شدند، یا نوشته های خود را روی دیوار  و در قالب داستان‌ها به اشتراک می‌گذاشتند. این داستان‌ها در طول سال‌ها شکل‌گیری دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، انجام شد . داستان‌هایی که به دور و دورتر سفر کرده و تکامل یافته اند.  با این حال هدف آن‌ها، برقراری ارتباط، کشف، متقاعد کردن، و الهام بخشیدن باقی می‌ماند. در دنیای امروز، ارتباط ما تغییر کرده‌است ، اطلاعات ما در بین شبکه‌های اجتماعی مختلف پخش شده‌اند و از طریق تکنولوژی دائما  در حال تکامل تحویل داده می‌شوند. استفاده از تکنیک‌های داستان‌سرایی،به بهبود تجربه کاربری در سایت شما، کمک زیادی خواهد کرد. ایجاد شخصیت ها ، نقشه‌برداری از سفر کاربر ، نوشتن داستان‌های کاربر ، و سایر موارد، می تواند به فروش محصولات یا خدمات شما به کاربر کمک کند.

Sad-UX-Happy

داستان‌ها به بیشتر از عقل پیروی می کنند؛ آن‌ها به احساسات متوسل می‌شوند، و این چیزی است که به آن‌ها کمک می‌کند یک ارتباط انسانی و بهترین انگیزه برای عمل ایجاد کنند. طراحان تجربه کاربری، وظیفه ایجاد تجربه‌های موثر، مثبت و معنی‌دار را بر عهده دارند. داستان‌های آهسته و با جزئیات در طراحی آن‌ها می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا عمق و معنی بیشتری به ایده‌های پیچیده خود بدهند، همچنین می تواند طرح ها را ساده و قابل‌توجه سازد.

عناصر داستان سرایی

برای بهبود تجربه کاربری در سایت خود، بهتر است عناصر داستان سرایی زیر را در فرآیند UX خود وارد کنید:

  • دلیل داستان سرایی
  • شخصیت داستان(قهرمان)
  • با یک تضاد شروع کنید
  • ساختار
  • خلق آگاهی

در این مقاله به بررسی هریک از این موارد، و علت استفاده از این عناصر در داستان سرایی می پردازیم.

دلیل داستان سرایی 

در اولین قدم، مشخص کنید که چرا شما در حال انجام چنین کاری هستید. شما، محصول، سرویس تان و یا علامت تجاری تان چه کاری انجام می‌دهید؟ فهمیدن علت کاری که می کنید، همیشه نقطه خوبی برای شروع است. برای مثال، هنگامی که شما یک تجربه کاربری شخصی را ایجاد می‌کنید، می‌خواهید آن چیزی را تعریف کنید که اهداف انسانی در زندگی است. در یک دید کلی در تجربه، ابتدا می‌خواهید بدانید چرا این کار را انجام می‌دهید! با پاسخ به این سوال شروع می کنید که چرا!

شخصیت اصلی داستان

هر داستانی به یک قهرمان نیاز دارد، شما ، محصولات شما، سرویس یا برند شما هیچ کدام قهرمان نیستید. کاربران، مشتریان یا انسان‌هایی که شما به آن ها خدمت می کنید قهرمان داستان هستند. شما فراهم‌کننده امکانات، یا در واقع کمک کننده به کاربر هستید.همچنین باید در نظر داشته باشید، که  شما در اینجا هستید که خدمت کنید و به کاربر خود کمک کنید تا به یک هدف دست پیدا کند و بتواند کاری را انجام دهد، حتی اگر تنها در مورد ایجاد شادی و لذت او باشد، شما به عنوان صاحب یک کسب و کار وظیفه دارید به او کمک کنید. هنگامی که شما کاربر خود را می‌شناسید، می‌توانید با او همدلی کنید چون به جای کوهی از آمار و داده‌ها به یک فرد حقیقی تبدیل می‌شود. این کار درک نیازهای او را آسان‌تر می‌کند و در نهایت آن‌ها را برآورده می‌کند. به داده‌های خود مراجعه کنید تا از نظر نیازهای کاربر، رفتار، اهداف، چالش‌های مشترک و سایر موارد، بتوانید خاص باشید.

hero of story

شروع داستان با یک تناقض

در یک دنیای ایده‌آل، فرض کنید زمانی که شما می‌خواهید مشکل کسی را حل کنید، یا با یک چالش روبرو شدید. تضادها در جایی هستند که داستان‌های خوب زیادی شروع می‌شوند . طراحی UX در مورد حل و فصل تضادها، که کاربر با آن سروکار دارد می باشد، بنابراین شما با درک خوبی از کاربر خود و نقاط مشکل برای کاربر شروع می‌کنید !

ساختار داستان

راه‌های مختلفی برای ساختاربندی داستان‌ها وجود دارد، مواردی که ثابت شده‌است موفق عمل می‌کند ، می تواند سه مورد باشد:یک شروع به بیان ساده، بخش میانی و پایان چنین داستانی وجود دارد. این ساختار با یک سفر کاربر معمولی و یا چرخه زندگی همخوانی دارد. موارد زیر می‌تواند به عنوان یک ساختار فراگیر، از نقشه سفر UX مورد استفاده قرار گیرد : کارمند یابی ( اکتساب مصرف‌کننده ) ، حفظ ( استفاده از محصول یا سرویس شما ) ، بازیابی ( پایان استفاده ، به طور ایده‌آل نوسازی و حمایت)

خلق آگاهی

ایجاد آگاهی در داستان‌ها، منجر به ایجاد واکنش‌های عاطفی می‌شود. شادی، تعجب، اندوه، خشم، ترس، و تنفر. شما احتمالا می‌خواهید ترسناک‌ترین تجربه کاربری را طراحی کنید، یا شاید می‌خواهید کاربر خود را برای یک احساس منفی تسکین دهید، و در بیشتر موارد هدف شادی ایجاد کنید. مقصد ( یا نقطه‌ای که کاربر می‌خواهد به آن برسد ) کجاست ؟ یک محصول یا سرویس موفق چیزی است که به کاربران کمک می‌کند بر موانع خود غلبه کنند، و آن‌ها را به مقصد مطلوب خود ببرند. داشتن یک مقصد در ذهن ، که بین شما و کاربرتان به اشتراک گذاشته می شود، به این فرآیند معنا می‌بخشد و تجربه کلی را بهبود می‌بخشد. تعریف ارزش پروژه شما به درک بیشتری از نحوه کاربرد آن در دنیای واقعی و نتیجه ایده‌آل آن خواهد داد. در پایان روز، کاربر شما چه انتظاری از شما دارد؟ پاسخ به این سوال " مقصد شما " است.
به خاطر داشته باشید که تنها برای بخش روزمره زراحی را انجام ندهید، شما وظیفه دارید که مخاطبین خود را به مقصد نهایی هدایت کنید. تعریف "مقصد" هدف و محرک  را به پروژه اضافه کنید، انجام دادن این کار هدف نهایی ‌تری را برای شما فراهم می‌کند. هدف نهایی، پایان دادن به داستان تان است ، می توانید داستان خود را برای کاربر  به عنوان یک برنامه شاد تبدیل کنید.

happy-user-experience

ایجاد یک تجربه کاربری بزرگ تر

ایجاد یک داستان در اطراف کاربران تان، به شما کمک می کند متوجه شوید، چه چیزی باعث انگیزه کاربران می شود، چه چیزی زندگی آن‌ها را آسان‌تر می‌کند و چه چیزی به آن‌ها کمک می‌کند، تا به وظایف خود دست یابند، و یک تجربه کاربری خارق‌العاده ایجاد کنند. با حفظ چارچوب "قهرمانان"، "موانع" و "اهداف" مورد نظر خود از این چارچوب داستان  استفاده کنید.

نتیجه گیری

داستان سرایی  یک ابزار بسیار قدرتمند برای ایجاد تجارب معنی‌دار، و درگیر کردن تجربیات آنلاین کاربران است. این فرمول شما برای جمع کردن یک تجربه کاربری و خوشحالی بعد از آن می باشد. قطعا با کمک داستان سرایی می توانید مخاطبان بیشتری به سایت خود جذب کرده، و همچنین بهینه سازی شما بهبود می یابد.

در پست های بعد در خصوص تبلیغات گوگل ادوردز و همچنین تفاوت های بنیادین بین طراحی سایت شرکتی و طراحی سایت فروشگاهی برایتان مطالبی منتشر خواهم کرد. موفق باشید...

سئو ؛ بهینه سازی و طراحی سایت...
ما را در سایت سئو ؛ بهینه سازی و طراحی سایت دنبال می کنید

برچسب : طراحی سایت, نویسنده : پوریا بازدید : 312 تاريخ : دوشنبه 13 آبان 1398 ساعت: 13:55